Menu veranda ramen en deuren renovatie renovatie van woningen renovatie woningen
Vragen? 016/56 08 51
Vandaag: Na afspraak

Meest gemaakte fouten bij veranda’s

Bij het bouwen van een kwaliteitsvolle veranda zijn er een aantal spelregels te volgen. Enkel zo voorkom je condens op de ramen, een bakoven tijdens hete zomers of een diepvries in de winter. Een veranda bouwen is werk voor een vakman. Ve-Ra-Bo krijgt dan ook vaak de meest uiteenlopende vragen over mankementen bij een bestaande veranda. Maak niet dezelfde flater en doe je voordeel met onze tips.

Wat zijn de meest gemaakte fouten bij veranda’s?

Niet nagedacht over de zonwering van de veranda

Een veranda bestaat natuurlijk voornamelijk uit glas. Naast de juiste keuze van de beglazing is ook zonwering een noodzakelijkheid. Je wil natuurlijk niet dat het te warm wordt in de zomer, zeker wanneer het over een woonveranda gaat. Een combinatie van zonwerend glas en een bijhorende zonwering verzekert je een goede binnentemperatuur. Verwarming of een airco kunnen bovendien makkelijk voorzien worden. Zo geniet jij elke dag, het hele jaar door.

Bij het bouwen van een kwaliteitsvolle veranda zijn er een aantal spelregels te volgen.

Geen of te weinig isolatie van de veranda

Ook de isolatie van een veranda is een belangrijke factor om ervoor te zorgen dat extra leefruimte de juiste temperatuur heeft in elk seizoen. Bovendien vermijd je zo lastige vochtproblemen. En dat begint al bij de fundering. De vloerplaat moet voldoende geïsoleerd zijn én voorzien zijn van een vochtscherm. Meer tips om het hoofd koel te houden in je glazen veranda, hebben we eerder al voor je opgelijst.

Kies de juiste profielen voor je veranda.

Foute oriëntatie van de veranda

Nooit Opstaan Zonder Wekker. Het handige ezelsbruggetje om de windstreken te onthouden, is je waarschijnlijk niet onbekend. Gebruik het wanneer je op zoek gaat naar de beste oriëntatie van je veranda. Geniet de noordkant je voorkeur, dan besteed je best extra aandacht aan het ontwerp. Zo kan je de mindere lichtinval ombuigen tot een aangename woonveranda. Kies je voor een zuidelijke oriëntatie, verwijzen we je graag naar punt 1 hierboven.

Kies de juiste profielen voor je veranda

Het lijkt voor de hand te liggen, maar een mooie veranda is ook een sterke veranda. Naast een goede fundering zijn de profielen van cruciaal belang. Kies voor stabiliteit en ga voor aluminium. Zo krijgt de dakconstructie de ondersteuning die ze verdient én nodig heeft. Ook hier komen de isolatievoorwaarden om het hoekje piepen. Koudebruggen zijn immers uit den boze. Anders riskeer je warmteverlies én condens.

De stijl van de veranda sluit niet aan bij het interieur

Waarschijnlijk dé moeilijkste van allemaal: de stijl van je veranda. Die moet natuurlijk in het verlengde liggen van je woning of bijpassend contrasteren, afhankelijk van je wensen. Ook de keuze van het type dak is daarbij van belang. Laat daarom steeds een ontwerp maken bij een verandabouwer. Zo kan je je verwachtingen duidelijk kenbaar maken. Bovendien krijg je zo een praktisch zicht op bijvoorbeeld deuren of schuiframen. Pas trouwens je tuininrichting aan op je veranda op maat en niet andersom. Enkel dan bekom je het allermooist eindresultaat.

Waarschijnlijk dé moeilijkste van allemaal: de stijl van je veranda.

Kortom, wil je een veranda laten bouwen? Dan is het noodzakelijk dat je rekening houdt met enkele basisbeginselen van de verandabouw. Hoe kan je de meest gemaakte fouten bij bouwen van veranda’s vermijden? Met dit beknopt overzicht:

  1. Geen zonwering
  2. Geen of te weinig isolatie
  3. Foute oriëntatie
  4. Verkeerde profielen
  5. Verkeerde stijl

Ben je nog steeds het noorden kwijt? Vraag raad aan een expert van Ve-Ra-Bo via dit handige formulier. We helpen je graag verder.