Menu veranda ramen en deuren renovatie renovatie van woningen renovatie woningen
Vragen? 016/56 08 51
Vandaag: Na afspraak

Woning uitbreiden: veranda of aanbouw?

Sta jij op het punt je woning uit te breiden? Vaak gaat deze stap gepaard met twijfel tussen een veranda of aanbouw. Beide uitbreidingen hebben namelijk hun eigen specifieke voor- en nadelen. Om het je wat gemakkelijker te maken, zetten wij enkele verschillen voor je op een rijtje.

Veranda of aanbouw: wat zijn de verschillen?

Eigenlijk kan je concluderen dat een veranda altijd een aanbouw is, maar een aanbouw is daarom niet altijd een veranda. Wanneer je twijfelt tussen een veranda of aanbouw moet je even stilstaan bij de functie van deze nieuwe ruimte. Is je huis een beetje te klein en is de nood aan uitbreiding onoverkomelijk? Dan kies je best voor een aanbouw. Heb je genoeg ruimte, maar wil je buiten naar binnen halen? Hallo veranda.

Eigenlijk kan je concluderen dat een veranda altijd een aanbouw is, maar een aanbouw is daarom niet altijd een veranda.
Het grootste verschil tussen de veranda en aanbouw is eigenlijk de aanwezigheid van ramen. Daarnaast vormt een veranda merendeels een apart deel van de woning. Conclusie? Veranda of aanbouw, wat je ook kiest, ze zijn allebei een meerwaarde voor je huis.
Over het algemeen mag je zeggen dat een veranda sneller geplaatst zal kunnen worden dan een aanbouw.

Wat kan je sneller plaatsen: de veranda of aanbouw?

Over het algemeen mag je zeggen dat een veranda sneller geplaatst zal kunnen worden dan een aanbouw. Bij een aanbouw moet je namelijk vaak rekening houden met bepaalde regels en komt er regelmatig een architect bij kijken. Aangezien een veranda meestal kleiner is dan 40m² is een architect hierbij niet nodig. Dit komt de oplevertermijn natuurlijk ten goede. Wil je dus snel kunnen genieten van de extra ruimte in je woning?

Dan is een veranda iets voor jou. Alles hangt natuurlijk nog steeds af van het doel van de ruimte. Raadpleeg hiervoor zeker een specialist. En wat is nu het goedkoopst: veranda of aanbouw? Ook hier is de vraag moeilijk te beantwoorden. Alles hangt natuurlijk af van jouw wensen en noden, net zoals wanneer je een auto koopt.

Help, ik kan niet kiezen tussen een veranda of aanbouw!

We vatten het nog even voor je samen: een aanbouw is een nieuw gebouw dat je aan de bestaande woning plakt. Zo krijg je instant meer ruimte en kan je een extra badkamer, slaapkamer, woonkamer, of zelfs keuken aan je huis toevoegen. Een veranda zorgt dan weer meer voor de link tussen binnen en buiten. Met een veranda kan je dus zelfs in de winter van je tuin genieten. Wat moet je nu nemen: veranda of aanbouw?

Wat moet je nu nemen: veranda of aanbouw?
Start met voor jezelf uit te maken wat je wil van de extra ruimte. Hoe? Raadpleeg het internet en maak een moodboard op. Verzamel dus met andere woorden je ideeën voordat je een beslissing maakt tussen een veranda of aanbouw. Succes!