Menu veranda ramen en deuren renovatie renovatie van woningen renovatie woningen
Vragen? 016/56 08 51
Vandaag: Na afspraak

5 tips voor meer daglicht in huis

Hoe meer daglicht in huis, hoe beter. Want daglicht heeft tal van voordelen: het is gratis, gezond en goed voor je humeur. In deze blog ontdek je hoe enkele strategische ingrepen volstaan om meer licht te laten binnenvallen. Zo lijkt je woning ruimer én bespaar je energie omdat je langer zonder verlichting kunt. Ontdek hieronder de belangrijkste tips om meer daglicht binnen te laten.

1. Oriënteer je ramen goed voor meer daglicht in huis 

Het ligt voor de hand: ramen zijn dé bron van daglicht in elk gebouw. Welke ramen je ook kiest – hoog, laag, smal of breed – er valt sowieso op natuurlijke manier meer daglicht in huis. Bovendien vergroot je dat effect als je je ramen strategisch plaatst. Oriënteer de meeste glaspartijen aan de zuid- en westkant van je woning. Dan profiteer je in elk seizoen van voldoende lichtinval. Denk wel aan goede zonwering of een overkapping om de warmte buiten te houden.

Zo creëer je meer daglicht in huis.

2. Bouw een veranda voor meer daglicht in huis

Een andere mogelijkheid is natuurlijk een veranda. Als je die helemaal integreert in je woning – en dus opneemt in de keuken en/of woonkamer – dan komt er automatisch meer daglicht in huis. Bovendien zorg je voor een aangename overgang van je huis naar je tuin. Ook hier geldt: neem extra maatregelen om te voorkomen dat je huis in de zomer in een ware sauna transformeert.

Voel het effect van meer daglicht in huis.

3. Laat meer daglicht in huis via het dak

Een dakvenster is nog een optie om meer daglicht in huis te krijgen. Zo profiteer je van nog meer lichtinval dan bij gewone ramen. Zeker als je dak naar het zuiden gericht is. Heb je een plat dak? Dan is een lichtkoepel of een lichtstraat ideaal. Met een vide breng je het licht bovendien eenvoudig naar lager gelegen verdiepingen. Voor moeilijk bereikbare ruimtes is een lichtbuis een handige oplossing. Die brengt – dankzij de spiegels aan de binnenkant – eenvoudig nog meer daglicht in huis.

4. Projecteer meer daglicht in huis

Ga zelf ook creatief aan de slag met licht. Zo breng je met reflecterende voorwerpen – zoals een spiegel of een glazen wand – ook al meer daglicht in huis. En fleurt een glazen deur je donkere hal of keldertrap meteen helemaal op. Een glazen douchewand en grote spiegel boven de wasbak zorgen er dan weer voor dat je badkamer groter lijkt. Extra tip: probeer allerlei opstellingen uit tot je tevreden bent over het resultaat.

5. Speel met kleuren voor meer daglicht in huis

Heb je toch nog de indruk dat je huis donker is? Kies dan zeker voor lichte kleuren om meer daglicht in huis na te bootsen. Want donkere ramen, deuren, muren, vloeren en zelfs meubels geven je huis al snel een donkere en sombere uitstraling. Een lik verf en de juiste verlichting doen dan meteen wonderen. En zo geniet jij in een mum van tijd van meer daglicht in huis.

Ook graag meer daglicht in huis? Vraag Ve-Ra-Bo om advies over de juiste ramen voor jouw (ver)bouwproject.